Van ruwe balk naar strak kozijn - Opsluiten

‘Van ruwe balk naar strak kozijn’ is een reeks interviewartikelen waarin medewerkers iets vertellen over hun rol binnen onze organisatie. Van acquisitie tot en met transport: stap voor stap brengen zij ons bedrijfsproces in beeld. Ditmaal vertelt William Klijn hoe hij samen met collega’s Rafik en Mehdi van losse productonderdelen een compleet kozijn maakt.

| 15-10-2019

In de vorige editie van ‘Van ruwe balk naar strak kozijn’ legden Joaquin en Rik uit hoe de spiegelgladde, op maat gezaagde balken die zij aangeleverd krijgen als complete productonderdelen uit onze bewerkingsmachines komen. Zij controleren alle productdetails en voorzien de halffabricaten van deuvels die de verbindingen verstevigen. De volgende stap binnen het productieproces? Die neemt onze Wil op zich.

Routewijziging

William Klijn is al sinds maart 2004 werkzaam bij Merkx Kozijnen. Toch heeft het een tijdje geduurd voor hij ondervond dat zijn hart in de timmerindustrie ligt. ‘’Mijn loopbaan is een beetje een mini-rollercoaster,’’ lacht hij. ‘’Op de LTS heb ik mij gespecialiseerd in het klassieke timmermansvak en alles wat daarbij komt kijken. Toen ik de opleiding afrondde, dacht ik dat de bouwsector niet echt iets voor mij zou zijn. Om die reden ben ik destijds als winkelmedewerker aan de slag gegaan, in een supermarkt.’’ De 52-jarige Waalwijker legt uit hoe hij uiteindelijk toch weer in de timmerindustrie terecht is gekomen: ‘’ik had het goed naar mijn zin in de supermarkt, maar ik wist al vanaf het moment dat ik daar begon dat het geen werk was waar ik mijn hele leven voldoening uit zou halen. Via-via kwam ik in contact met een oude kameraard, die op dat moment werkzaam was bij een relatief klein timmerbedrijf met een fijne werkomgeving en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Hij enthousiasmeerde mij zodanig dat ik daar ben gaan solliciteren, en voor ik het wist was ik aangenomen. Je kunt dus wel stellen dat ik min of meer dankzij hem mijn carrière als timmerman nieuw leven in geblazen heb. En dat is inmiddels ruim 32 jaar geleden.’’

William en zijn opsluitteam.
William en zijn opsluitteam.

Van losse onderdelen naar één geheel

De naam van William’s werkgroep luidt het ‘opsluitteam’, en vindt zijn oorsprong in de vakterm opsluiten. Opsluiten betekent simpelweg het in elkaar zetten van ramen, deuren en kozijnen volgens William. ‘’Zoals bekend komen de productonderdelen in spijlenkarren deze kant op vanaf de afdeling Conturex. Ieder onderdeel is voorzien van een merk – dit is een nummer wat overeenkomt met de tekening die bij het product hoort. Aan de hand van de producttekening weten Rafik, Mehdi en ik hoe en wanneer een product in elkaar gezet dient te worden.’’

William geeft aan dat het opsluiten van een kozijn, raam of deur een zeer nauwkeurige werkzaamheid is ‘’Of het nu gaat om de drukkracht van de opsluitbank, de hoeveelheid lijm tussen de verbindingen of het verloop van de profileringen, alles moet geen 100, maar 200 procent zijn. Als er maar een klein detail is wat niet helemaal klopt, halen we het product uit elkaar en zoeken we naar een passende oplossing. Lukt dit niet, produceren we alle onderdelen opnieuw. Zoals mijn collega’s al zeiden in het vorige artikel, leveren we maatproducten. Een productfout is dus geen optie.

Nevenwerkzaamheden

Vóór de Conturex bewerkingsstations bij het productieproces werden betrokken zag de functie van William er iets anders uit. ‘’Vóór de komst van Conturex 1 in 2013 was ik hier allround timmerman. Zo was ik het ene moment bezig met het monteren van deurbeslag en het andere moment met het profileren van raamonderdelen. Sinds de machine zijn intrede heeft gemaakt houd ik mij vooral bezig met opsluiten. Dit wil niet zeggen dat mijn functie minder veelzijdig is dan voorheen. Gedurende de dag heb ik overleg over de planning, praat ik met collega’s over productdetails en controleer ik alle producten nogmaals op gebreken. Ik vind het juist fijn om mijzelf te kunnen focussen op één tak van het bedrijf en de rest van het opsluitteam aan te sturen’’, aldus de voormalig winkelmedewerker.

12,5 jaar Merkx in Amsterdam

Wanneer William gevraagd wordt waarom hij al zo lang bij Merkx werkt, antwoordt hij: ‘’de no-nonsense mentaliteit en de aandacht voor het personeel. Toen ik hier kwam werken waren we met een relatief kleine ploeg. Destijds werd er al geregeld iets leuks gedaan met het complete team. Toen het bedrijf 12,5 jaar bestond zijn we zelfs een weekendje naar Amsterdam geweest, dat was ontzettend gaaf.’’ William zegt ondanks de forse groei van de organisatie geen verschil te merken in de aandacht voor hem en zijn collega’s. ‘’We gaan zo nu en dan op pad om iets recreatiefs te doen en er vindt maandelijks een gezellige bedrijfsborrel plaats, aan activiteiten geen gebrek dus.’’ Volgend jaar bestaat het bedrijf 25 jaar. William zijn idee om dit te vieren? ‘’Uhm, een midweek naar Amsterdam misschien?’’, lacht hij.

Uit de oude doos: 12,5 jaar Merkx in Amsterdam
Uit de oude doos: 12,5 jaar Merkx in Amsterdam
Neem contact op

Deel dit bericht: