Van ruwe balk naar strak kozijn: Bart van Leijsen over de directie

Al sinds het voorjaar van 2019 stellen we maandelijks verschillende medewerkers en relaties voor in de artikelreeks 'Van ruwe balk naar strak kozijn'. De reeks is inmiddels rond: in dit laatste deel vertelt Bart van Leijsen over zijn rol binnen Merkx Kozijnen, wat volgens hem de kracht is van de organisatie nog veel meer.

| 07-01-2021

Het is het najaar van 2015 wanneer Bart van Leijsen een afspraak heeft bij Merkx Kozijnen omdat hij kozijnen nodig heeft voor zijn woonhuis in Gilze. Bart werkt op dat moment bij Bosch Rexroth in Boxtel, een bedrijf dat voorziet in hydraulische aandrijftechniek waar hij zich voornamelijk bezighoudt met procesoptimalisatie en kwaliteitsborging. Het naar een hoger niveau tillen van zowel product als proces bevalt hem zeer goed, maar wel mist hij bij een multinational als Bosch naar eigen zeggen “de vrijheid om zelf te kunnen ondernemen.” Bart geeft aan dat die gedachte geen enorm gemis is, simpelweg omdat hij veel plezier heeft in zijn werk bij Bosch. “Totdat ik met Peter [Merkx] in gesprek kwam. Toen begon het steeds vaker te ‘kriebelen.’”

Bart van Leijsen
Bart van Leijsen.

Een kop koffie

Nadat Bart samen met Peter Merkx zijn aanvraag voor zijn kozijnen heeft behandeld, krijgt hij van Peter een rondleiding door de werkplaats waar ze het tussen neus en lippen door hebben over bedrijfsvoering en procesoptimalisatie. “Het ging toen dus niet alleen meer over de kozijnen die ik wilde bestellen, maar ook over de manier waarop deze gemaakt werden en allerlei andere ditjes en datjes,” vertelt Bart. “Na die afspraak besloten Peter en ik om onder het genot van een kop koffie gewoon eens te gaan brainstormen of we wellicht iets voor elkaar konden betekenen, op wat voor manier dan ook. Peter vertelde mij dat het zijn ambitie was om een stapje terug te doen uit de dagelijkse operatie, zodat hij zich op de achtergrond meer bezig kon houden met andere zaken binnen en buiten het bedrijf. Om die reden zou er een functie als bedrijfsleider ontstaan bij Merkx.” En van het één komt het ander: in januari 2016 treedt Bart officieel in dienst bij de Merkx Kozijnen.

‘’Merkx Kozijnen is een MKB-bedrijf met de juiste wil, kracht en mensen. Wij zijn een firma met de flexibiliteit van een klein bedrijf en de slagkracht van grote speler.’’

Dongen: bekend terrein

Geheel onbekend is de van origine Dongenaar niet met de familie Merkx. “Peter heeft in zijn puberjaren vakantiewerk gedaan bij het bedrijf van mijn ouders. Ik kom uit een echt ondernemersgezin, mijn ouders runden twee bedrijven in de glas- en tuinbouw. Volgens ons pap heeft Peter ‘bij ons leren werken,’” vertelt Bart met een knipoog. “Mededoor mijn achtergrond in de tuinbouw en mijn interesse in techniek ben ik na de HAVO de HBO-opleiding werktuigbouwkunde gaan volgen. Na die studie heb ik de master productietechniek en logistieke processen gevolgd (en afgerond) aan de TU in Delft. Gedurende mijn studies en bij mijn voormalige stageadressen/werkgevers heb ik diverse kanten van techniek en ondernemen gezien – twee zaken die mij erg aanspraken en waar ik graag mee aan de slag wilde gaan binnen een bedrijf. Die kans heb ik gekregen bij Merkx Kozijnen. Ik waardeer het enorm dat ik – als relatief jonge bedrijfsleider – de kans krijg om het bedrijf op deze wijze te laten excelleren.”

Bart (links) en collega Joël van Dongen (rechts)
Bart (links) en collega Joël van Dongen (rechts)

De directie

Samen met Wilfed Barenbrug, Paul Verweijen en Peter Merkx maakt Bart deel uit van een 4-koppige directie. “Wekelijks komen we samen om de gang van zaken te spreken. Daarnaast hebben we maandelijks een langere meeting waarin marktwerking, visie, strategische partnerschappen en investeringen de meest besproken onderwerpen zijn.’’ Bart legt uit dat het directie-kwartet bestaat uit 4 individuen met ieder een echte ondernemersblik en eigen expertises. “Merkx is een firma met de flexibiliteit van een kleinbedrijf en de slagkracht van een grote speler, dat durf ik wel te zeggen. Die visie streven we allemaal na. Alle neuzen staan dezelfde kant op, dat is onze kracht.’’

Niet getreurd: de artikelreeks van ‘ruwe balk naar strak kozijn’ mag dan wel over zijn, maar we komen spoedig met iets nieuws – houd onze socials in de gaten om voortdurend op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent Merkx Kozijnen!

Neem contact op

Deel dit bericht: