Sneller en strakker: infrarood drogen

’s Ochtends de tweede laag spuiten en later op de dag in dezelfde deur een slot monteren: iets wat enkele maanden geleden onmogelijk leek. Een snelle, sterke samenwerking met huisleverancier AkzoNobel/Sikkens heeft ervoor gezorgd dat dit nu wél mogelijk is.

Merkx | 05-04-2019

’s Ochtends de tweede laag spuiten en later op de dag in dezelfde deur een slot monteren: iets wat enkele maanden geleden onmogelijk leek. Een snelle, sterke samenwerking met huisleverancier AkzoNobel/Sikkens heeft ervoor gezorgd dat dit nu wél mogelijk is. Daarnaast is het nu zelfs uitvoerbaar tot 100 producten tegelijk te drogen in de spuitcabine. Bedrijfsleider Bart van Leijsen: ‘’We hebben een bottleneck weg weten te halen.’

In het hedendaagse bedrijfsleven denkt men bij het begrip ‘timmerfabriek’ vaak aan 2 dingen: (hyper)moderne machines en constante, innovatieve vormen van automatisering. Deze factoren kunnen samen een prachtcombinatie creëren bij het verhogen van de productiecapaciteit. Enerzijds een heel mooi iets, anderzijds heeft dit ook gevolgen voor de rest van de werkvloer, zoals bijvoorbeeld in de spuiterij of bij de voormontage. Zij hebben nu eenmaal ook hun tijd nodig.

Ook bij Merkx is de laatste jaren flink geïnvesteerd in allerlei middelen om productieverhoging te kunnen realiseren. Een (te) lange droogtijd in de spuiterij zorgde er echter voor dat niet alle logistieke lijnen binnen het bedrijfsproces van Merkx even lang waren. Gelukkig is dit probleem inmiddels verholpen.

Opstopping

‘’Mededankzij investeringen in verschillende machines hebben we de afgelopen jaren onze productiecapaciteit flink kunnen verhogen,’’ aldus bedrijfsleider Bart van Leijsen. ‘’Daarnaast kunnen we nu flexibeler produceren en dus sneller schakelen,’’ zegt hij. ‘’De enigszins lange droogtijd in onze spuiterij was wel iets waar we nogal eens over struikelden na de aanschaf van onze CNC-gestuurde bewerkingsmachines. Soms had onze voormontage al verschillende producten gereed voor het spuiten van de eerste laag, terwijl de spuiterij nog volhing met natte producten van andere projecten. Deze lange droogtijd zorgde zo nu en dan voor een ‘opstopping’ binnen ons productieproces, iets waar je als timmerfabriek niet bepaald blij van wordt.’’

Sneller en strakker

‘’Uiteraard zijn we al snel een zoektocht gestart naar een mogelijkheid om de droogtijd te verkorten’’, zegt Bart. Contact met huisleverancier AkzoNobel/Sikkens leverde een maatgerichte oplossing: infrarood droging in combinatie met voorlak Rubbol WM 260. ‘’Onze spuiterij is inmiddels voorzien van 3 infraroodpanelen waarmee we onze producten geheel klimaatonafhankelijk kunnen drogen,’’ aldus Bart.

Spuiterij-teamleider Elroy Vereggen over de recente veranderingen in zijn werkgebied: ‘’Het is onvoorstelbaar. In het verleden liepen mijn directe collega Ronald en ik vaak tegen de problemen van de veel te lange droogtijd aan. Zelf probeerden we de droogtijd al te verkorten met het gebruik van ventilatoren en een kachel, maar de effecten hiervan waren helaas minimaal. Vooral in de zomer duurde het drogen erg lang, de droogtijd bedroeg soms wel 6 uur per product. Een enorm hoge luchtvochtigheid was hier de voornaamste oorzaak van’’, zegt Elroy. Inmiddels is de droogtijd sterk gereduceerd, mededankzij een gemiddelde temperatuur van 36 graden stralingswarmte. Dankzij de toevoeging van reflecterende wanden en matten in de cabine blijft de warme lucht tevens langer hangen. De reflectie zorgt namelijk voor weerkaatsing van de infrarood stralen. ‘’Tja, koud zullen we het zo maar niet krijgen in de spuiterij!’’, lacht Elroy.

Goede keus

‘’De investering heeft geleid tot een drastische verkorting van de doorlooptijd’’, aldus Bart. ‘’Daarnaast kunnen we nu nóg meer aan de eisen van de markt voldoen, aangezien ‘superstrakke’ voorlak een absolute must-have is voor een moderne timmerfabriek. Efficiënt produceren en oog voor detail zijn van cruciaal belang binnen onze organisatie. Door de recente aanpassingen die onze spuiterij heeft ondergaan, denken we hiermee een enorme stap vooruit te hebben gezet.’’
Neem contact op

Deel dit bericht: