Aan de koffie met… Peter Wijngaarde

Bij Merkx Kozijnen zijn we niet alleen gemotiveerd om de jonge generatie de kneepjes van het vak te leren; we koesteren ook de expertise van ervaren professionals uit de bouwsector. Peter is zo iemand. Eind 2022 trad hij in dienst als commercieel medewerker en dat bleek een ontzettend goede match. We spraken met Peter over zijn carrière, werkgeluk én veelzijdige interesses.

| 21-06-2023

Peters loopbaan startte begin jaren tachtig. Na zijn studie [MTS-bouwkunde] belandde hij op kantoor bij een aannemer. Peter: “Ik kwam er echter al snel achter dat ik mijn rol binnen de bouwkunde te breed vond. Ik wilde mijzelf meer specialiseren.”

Peter besloot zijn biezen te pakken en verkaste naar een metalenramenfabriek in Made, waar hij aan de slag ging als tekenaar/werkvoorbereider. Daar werkte hij tot aan 1990. Via een uitstapje in de lichtstratenbranche keerde hij terug binnen de kozijnsector. Onze 61-jarige collega uit Prinsenbeek ging opnieuw aan de slag als tekenaar/werkvoorbereider. “En dat heb ik tot en met 2004 gedaan. Vanaf dat jaar nam ik tevens de verkoop op me en dat paste eigenlijk beter bij me. In het begin combineerde ik sales met werkvoorbereiding en tekenwerk, maar dat viel niet mee. Dat leidde ertoe dat ik mij enkel nog op verkoop ging richten. Peter vervolgt: “De werkvoorbereiding heeft vooral betrekking op de laatste millimeter en het laatste schroefje. Verkoop daarentegen is minder gedetailleerd op technisch vlak. Dankzij mijn ervaring en kennis als werkvoorbereider kon ik passend advies geven aan klanten tijdens het verkoop- en calculatieproces en daar kreeg ik energie van. Nu nog steeds, overigens.”

Kozijnen

Te midden van de jaren tweeduizend richtte Peter samen met een compagnon kozijncentrum De Wijsterd op in Oosterhout. Peter blikt terug op die periode. “We hadden beide veel kennis en ervaring op alle gebieden en realiseerden prachtige projecten. Maar zoals iedere ondernemer weet, is het ondernemerschap niet altijd rozengeur en maneschijn. Na een aantal fijne jaren stopten we met De Wijsterd in 2018.” Peter ging als werkvoorbereider aan de slag bij een bedrijf in Nieuwkuijk, waar hij het goed naar zijn zin had. Het woon-werkverkeer belemmerde echter zijn werkplezier. Hoewel Peter niet à la minute op zoek was naar iets anders, hield hij zijn ogen en oren open. Op sociale media zag hij een vacature van Merkx Kozijnen voorbijkomen, waarna hij contact opnam. “Ik ging op gesprek met mijn inmiddels directe collega Jeroen. Het was een positief gesprek en al vrij snel daarna kreeg ik een telefoontje van Bart [directeur]. Er volgde een tweede gesprek; ook dat verliep erg prettig.” In november voegde Peter zich bij ons team in de rol van calculator.

‘Laat maar zien wat je kunt’

Peter is inmiddels ruim een half jaar in dienst bij Merkx Kozijnen. Dat bevalt hem goed, zo legt hij uit: “Ik ben op dit moment erg tevreden. Er heerst een collegiale sfeer en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Bovendien hebben we veel vrijheid om ons werk zelf in te delen. We managen onszelf en dat is erg prettig.” Op de vraag wat Peter gedurende de laatste fase van zijn loopbaan wenst te bereiken, geeft hij een eerlijk en duidelijk antwoord. “Mijn motto is: laat maar zien wat je kunt, in plaats van enkel te vertellen wat je kunt. Ik ben hier nog geen jaar en doe mijn uiterste best om mijn werkzaamheden zo goed mogelijk te verrichten. Daar ligt nu de focus op. Ik wil onze klanten niet bieden wat ze vragen, maar wat ze nodig hebben. Dat doe ik middels inhoudelijke gesprekken. In die gesprekken filter ik wat de klant nodig heeft en daarop baseer ik de offerte. Ik kijk ernaar uit om een bijdrage te leveren aan de groei van dit bedrijf en streef er dan ook naar om mijn carrière hier af te sluiten”, aldus Peter.

Genieten van het leven

Hoewel het nog enkele jaren duurt voordat Peter met pensioen gaat, benadrukt hij dat hij ook nu al volop van het leven geniet. Zo gaat hij regelmatig naar concerten en staat hij geregeld op de golfbaan. En daar blijft het niet bij. Peter: “Ik ben al 37 jaar getrouwd met mijn vrouw Carla en wij hebben twee prachtige kinderen. Met één van hen ga ik binnenkort naar de Formule 1 in Barcelona. Daar kijk ik echt naar uit. Daarnaast word ik opa in oktober. Mijn toekomstige kleinkind moet zijn opa echter wel even missen. Aan het eind van het jaar gaan Carla en ik rondtrekken in Nieuw-Zeeland. Kortom: genoeg om van te genieten.” Peter sluit af: “Maar wees maar niet bang, ondanks al die mooie dingen houd ik genoeg tijd over om onze fijne klanten te bedienen.”

Neem contact op

Deel dit bericht: