De toekomst van bouwend Nederland: BIM-modellering

BIM-modellering: een vreemde term voor een leek, maar een (onmisbaar) begrip binnen de bouwsector. Vanaf 2015 leverden we voor meer dan 1300 huizen kozijnen welke met behulp van BIM-modellen werden gemaakt. Robert Zomer, directeur van Solestus Nederland B.V., verzorgde al het 3D-tekenwerk. Onlangs gingen we met Zomer in gesprek over deze innovatieve techniek. “BIM vervangt de complete klassieke workflow op de bouw.”

| 01-05-2023

Exact twee jaar geleden spraken we ook met Zomer. In een interview legde hij uit wat BIM-modellering inhoudt. Inmiddels zijn we twee jaar – en een hoop prachtige projecten – verder. Tijd voor een nieuwe kop koffie bij het bedrijf uit Overijssel.

Bouwend Nederland zet in op computergebruik

Als één van onze partners een vraag uitzet met betrekking tot een flink project,

schakelen we geregeld de hulp in van Zomer en zijn bedrijf Solestus. Zomer geeft uitleg: “Merkx werkt met grote opdrachtgevers als bijvoorbeeld Zwaluwe Bouw, Janssen de Jong Bouw en Ouwehand Bouw. Veel opdrachten die deze partijen doorspelen zijn gelinkt aan de seriematige woningbouw. Bij projecten van een dusdanig groot kaliber is BIM-modellering erg aantrekkelijk en dat weet zowel de aannemer als Merkx ondertussen.” Zomer licht zijn stelling toe: “Heel bouwend Nederland zet in op computergebruik. Bijna alles is tegenwoordig gelinkt aan een 3D-model. BIM [Bouwwerk Informatie Model] vervangt de volledige klassieke workflow op de bouw. Door toedoen van deze methode kan er veel nauwkeuriger worden gewerkt en krijgen alle takken van de logistieke ketting meer inzichten. Dit maakt dat er steeds minder problemen zijn op de bouw, bijvoorbeeld met producten die niet goed passen. Kortom: het bouwproces verloopt veel beter.”

Van wc-pot tot muurdikte

Vanaf het moment dat Solestus aanhaakt, is Zomer nauw betrokken bij het werkvoorbereidingsproces. “Het modelleren vervangt in principe de complete traditionele werkvoorbereiding. Dat maakt dat alle calculatietekeningen, offertes en dergelijke mijn kant op komen. Daarnaast ontvang ik een prestatiemodel van de architect. Zo’n prestatiemodel is in feite een soort moderne maquette. Het omvat – in grote lijnen – alle details van een pand. Het aantal verdiepingen, de schuinte van het dak, de plaats van de wc-pot en de dikte van de muur.” Als Zomer alle benodigde data in huis heeft, start het modelleringsproces. “Dat complete model wordt vanuit mijn kant ingevuld met kozijnen, ramen en deuren. Vervolgens keert het model terug naar de architect, waarna deze het maatwerk en de visualisatie voor zijn of haar rekening neemt.”

Zomer enthousiast

Zomer geeft aan dat één van de BIM-projecten waar hij verantwoordelijk voor is voor hem ‘state of the art’ is. “Dat is en blijft voor mij het project Park Triangel in Waddinxveen. Park Triangel bestaat uit meerdere wijken, waar Merkx honderden woningen van kozijnen, ramen en deuren voorzag. Het was een uitdagend project en het resultaat mag er zijn.” Hij vervolgt zijn enthousiaste verhaal: “Merkx is een flexibel en coöperatief bedrijf en levert mooie, nette kozijnen. Ik ben trots op wat we samen keer op keer wegzetten.”

Neem contact op

Deel dit bericht: