Partners aan het woord: Rick van Opstal van Bouwbedrijf Van Son

“In al die jaren zijn beide partijen trouw gebleven, dat is de kracht van onze relatie.” In dit nieuwe deel van Partners aan het woord vertelt Rick van Opstal, directeur bij Bouwbedrijf Van Son uit Kaatsheuvel over de relatie tussen zijn bedrijf en Merkx Kozijnen, de combinatie tussen ambacht en moderne techniek en nog veel meer.

| 15-05-2021

De relatie die wij kennen met Bouwbedrijf Van Son is een hele bijzondere. Om dat verder toe te lichten gaan we terug naar 1995: het moment dat Van Son opdracht geeft aan Merkx Kozijnen om kozijnen te produceren voor een compleet woonhuis. Rick neemt het stokje over: “Ik kwam in 1994 binnen bij Van Son, min of meer als ‘broekie.’ Ik wilde in eerste instantie architect worden, maar gedurende mijn opleiding (mts-bouwkunde) kwam ik erachter dat dat niet voor mij weggelegd was. Om die reden ging ik op zoek naar een baan in de bouw en zodoende kwam ik bij Van Son uit.” Rick verricht in de beginperiode voornamelijk calculatie- en werkvoorbereidingswerkzaamheden, zo vertelt hij.

“Daar zat ook een stukje inkleding van de kozijnen, ramen en deuren bij – deze maakten wij namelijk op dat moment nog zelf. Dat paste echter niet goed binnen onze bedrijfsformule en dat leidde ertoe dat we de kozijnen elders wilden laten maken. Via-via kwam Merkx Kozijnen in beeld; een nieuw bedrijf dat naam aan het maken was in de regio Dongen/Kaatsheuvel. En zo ontstond de eerste opdracht: de productie van kozijnen voor een compleet woonhuis.”

Bouwen zonder zorgen

In de loop der jaren bouwen Van Son en Merkx – letterlijk – aan de toekomst. De eerstgenoemde partij is inmiddels een bekende naam in een straal van circa 40 kilometer rondom Kaatsheuvel. Rick (48) werkt zich door de jaren heen op binnen het bedrijf en is sinds 2011 directeur. Hij vertelt meer over waar Van Son voor staat: “De focus binnen ons bedrijf ligt op het opleveren van vrijstaande woningen en het verrichten van verbouwingen bij particulieren. Daarnaast verzorgen we een handje vol werkzaamheden binnen de utiliteitsbouw. Bouwbedrijf Van Son is een totaalbegrip in de regio Kaatsheuvel en we vinden het prettig om in een omgeving werkzaam te zijn waar we kunnen vertrouwen op de ons-kent-ons-cultuur. Onze visie ‘Bouwen zonder zorgen’ sluit daaropaan.” Dagelijks werkt een team van circa drieëntwintig vakmensen aan de (ver)bouw(ing) van diverse woningen. Op de vraag in welk opzicht Van Son onderscheidend is in vergelijking met haar concurrenten, antwoordt Rick: “Wij stellen ‘het menu’ zelf samen. Op basis van een schetsontwerp ontvangt men een totaalprijs. Op deze wijze kunnen wij een eerlijke, scherpe prijs/kwaliteit verhouding realiseren.”

“Samen gunnen, samen verdienen”

Rick blikt trots terug op de relatie tussen Van Son en Merkx Kozijnen. “Inmiddels zijn we ruim vijfentwintig jaar verder. Het is fascinerend om te zien hoe lang onze relatie al standhoudt. Beide partijen blijven elkaar trouw en daar is in mijn ogen één goede reden voor. De manier van werken binnen Merkx Kozijnen sluit naadloos aan op onze filosofie. Beide partijen staan voor kwaliteit, gaan perfectionistisch te werk en zijn goed in het nakomen van afspraken.” Rick vervolgt: “Daarnaast is Merkx in al die jaren altijd eerlijk geweest op het gebied van prijs en product, dat is voor ons erg belangrijk.”

Combinatie van ambacht en moderne techniek
Ons gesprek met Van Son eindigt met een glimlach. Rick stelt ons een vraag: “Dit artikel komt op jullie website, toch? Wellicht dat jullie toe kunnen lichten dat Van Son een echt leerbedrijf is. We zijn altijd op zoek naar extra handjes en investeren maar al te graag in jeugdige medewerkers. Het timmermans- en bouwvakkers vak is door de jaren heen sterk veranderd, maar wij brengen de nieuwe generatie graag bij hoe mooi de combinatie van ambacht en moderne techniek is.”

Neem contact op

Deel dit bericht: