Aan de koffie met: Rafik Gasmi

Hij is gediplomeerd goudsmid, werkte lange tijd als tatoeëerder en is inmiddels al zes jaar een trouwe kracht binnen ons team. We hebben het over Rafik Gasmi. In een interview vertelt hij openhartig over zijn leven in Tunesië, zijn komst naar Nederland en zijn job bij Merkx Kozijnen.

| 09-05-2024

Rafik wordt aan het begin van de jaren tachtig geboren in het westen van Tunesië. Na zijn kindertijd volgt hij een opleiding tot goudsmid. Hij behaalt zijn diploma en gaat aan de slag als bewerker van edelmetaal. Na verloop van tijd gooit hij het roer om omdat hij eens wat anders wil doen. “Maar wel met mijn handen”, licht hij toe. Rafik heeft een passie voor tatoeëren en maakt van zijn hobby zijn beroep: hij solliciteert bij een tattooshop in een hotel. “Daar voorzag ik voornamelijk toeristen van zowel permanente als henna-tatoeages.”

In deze periode leert Rafik een Nederlandse dame kennen, die op vakantie is in Tunesië. De vonk slaat vrijwel direct over. In 2008 trouwt het paar. Ze onderhouden een langeafstand relatie en zien elkaar sporadisch fysiek. Pas in 2016 komt Rafik naar Nederland. Hij geeft tekst en uitleg. “Volgens de wet zou ik hier pas kunnen gaan wonen wanneer mijn vrouw een vast arbeidscontract zou hebben. Mijn vrouw was een alleenstaande moeder met een druk leven.” Uiteindelijk krijgt Rafiks vrouw een vaste baan en komt hij over vanuit Noord-Afrika Het duurde even, maar het was het wachten waard”, vertelt hij trots.

Lastig

Rafik vertelt dat het niet meevalt om direct aan werk te komen in Nederland. Dat onder meer omdat hij de taal niet bemachtigt. “Ik wilde in eerste instantie mijn beroep als goudsmid weer oppakken. Maar als je hier als kersverse migrant binnenkomt – en de taal niet spreekt – is dat haast onmogelijk. Dus was ik genoodzaakt iets anders te gaan doen.” Onze Tunesische collega heeft jobs op verschillende plekken, maar het is het allemaal niet. Dat ondanks dat de wil om te werken zéker aanwezig is.

Komst bij Merkx Kozijnen

In 2018 komt Rafik via een uitzendbureau terecht bij Merkx Kozijnen. Iets waar hij nog altijd enorm blij mee is, zo legt hij uit. “Ik heb de kans gekregen mezelf hier te bewijzen én te ontwikkelen. Ik begon via een uitzendbureau en heb inmiddels een vast contract. Ik heb al veel verschillende werkzaamheden mogen leren. Denk aan het opsluiten van kozijnen, het voormonteren van producten en ondersteunen in de spuiterij.” Momenteel kampt Rafik met fikse rugklachten, waardoor hij niet op de top van zijn kunnen is. “Gelukkig wordt daar door Merkx rekening mee gehouden. Zij passen de werkzaamheden- en tijden aan op basis van hoe het met mij gaat. Dat waardeer ik echt.”

Lange termijn: ooit terug naar Tunesië, of voor eeuwig in Nederland?

Op de vraag of Rafik de ambitie heeft ooit terug te keren naar Afrika óf juist in ons kikkerlandje wil blijven, antwoordt hij concreet: “Hier blijven! Ik heb hier een leven opgebouwd. Ik beheers de taal, heb een vaste baan en mijn vrouw en (klein)kinderen wonen hier. Wel blijf ik iedere vakantie naar Tunesië gaan, aangezien ik daar ook nog familie heb wonen.” Hij sluit af met een knipoog: “En tja, het koude weer, daar kan ik wel mee leven. In sommige delen van Tunesië kan het ook goed fris zijn!”

Neem contact op

Deel dit bericht: